„A byla před ním sepsána pamětní kniha…“ Malachiáš 3:16

Myslíte, že až přijdeme do nebe, že by tam mohla být „pamětní kniha matek“ se jmény všech věrných maminek, které se dnem i nocí modlily za své děti a vnoučata? Možné to je. Víme jen tolik – matky, které ctí Boha, Bůh ctí také! Vyslyšel modlitbu Chany a dal jí syna, který se stal prorokem a vedl Izrael. Pavel napsal o Timoteovi: „Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak jsem přesvědčen, i ty“ (2. Timoteovi 1:5).
Bible jasně mluví o tom, že Bůh si vede záznamy: „Tehdy ti, kteří se bojí Hospodina, o tom rozmlouvali; Hospodin to pozoroval a slyšel. A byla před ním sepsána pamětní kniha se jmény těch, kteří se bojí Hospodina a mají na mysli jeho jméno“ (Malachiáš 3:16). Jan dokonce napsal: „Viděl jsem mrtvé, mocné i prosté, jak stojí před trůnem, a byly otevřeny knihy. Ještě jedna kniha byla otevřena, kniha života. A mrtví byli souzeni podle svých činů zapsaných v těch knihách“ (Zjevení 20:12).
Susanna Wesleyová měla devatenáct dětí (devět jich zemřelo v dětství) a strávila hodinu každý den, aby se za každé z nich jmenovitě modlila. Její modlitby nezapadly. Jeden z jejích synů John Wesley přinesl do Anglie duchovní probuzení a založil metodistickou církev.
V nebi pamětní kniha matek možná bude, možná ne. Jedna věc je však jistá – když se matky modlí, Bůh naslouchá a životy se mění. Takže, maminko, nikdy se nepřestávej modlit za své děti.