„Uvažuji o svých cestách…“ Žalm 119:59

Jedním z klíčů úspěšného života je „uchopit ho za správný konec“. Než se tak stane, je nutno zanalyzovat, za který konec ho vlastně držíš teď. K tomu potřebuješ čas; pokud si moc nevěříš, může ti to dokonce připadat těžké. Podstatné v této anylýze je, abys byl k sobě upřímný a objektivní, tj. dokázal vnímat odděleně svoje postoje a své já. Cílem totiž není najít další důvody k sebeobviňování, ale oddělit jasně to, co má vést k pozitivním změnám.
Profesionální dřevorubci plaví své klády po řece. Když se některá kláda zapříčí a vznikne zátaras, vylezou na vysoký strom, aby zjistili, kde to vázne. Hledají tu „správnou kládu“, která to celé způsobila. Když ji odstraní, řeka se už postará o zbytek. Nezkušený dřevorubec však může chodit kolem řeky celé hodiny, dny, ba i týdny a zkoušet odstraňovat „kládu po kládě“, aniž by dosáhl výsledku.
Pointou tohoto příměru je, že není nezbytné, abys měnil celé své myšlení – stačí to vzít za správný konec a změnit jen to, co brání, aby tvůj život začal znovu plynout, jak má. Následující otázky ti při odhalování tvé „klíčové klády“ mohou pomoci. Jak vnímáš sám sebe? Kdy se cítíš nejhůře? Co ti při jednání s druhými dělá největší problém – nejistota, nelibost, vztek, zášť nebo pocit méněcennosti? Jaké černé myšlenky se ti honí hlavou? Je důležité pokládat si takové otázky, protože „jak člověk smýšlí ve svém srdci, takový je“. Pokud chceš změnit svůj život k lepšímu, popros Boha, aby ti pomohl otevřít oči a objevit to, co tě strhává k horšímu.