„… vezměte si za vzor ty, kdo pro víru a trpělivost mají podíl na zaslíbení.“ Židům 6:12

Zde jsou další tři poučení z Davidova života:
1) Bůh si zvolí sám. Když přišel prorok Samuel, aby v Jišajově domě pomazal příštího krále Izraele, na Davida nikdo nepomyslel. Bůh ho však přesto vyvolil – stejně jako vyvolil Deboru, aby vedla národ, ve kterém měli hlavní slovo jen muži. Přestaň se snažit pochopit Boha! Přestaň posuzovat druhé podle sebe! Mohl bys snadno přehlédnout ty, které by si chtěl Bůh použít – dáváš tím najevo, jak málo ho ještě znáš.
2) Bůh má svůj plán. „… jsem si jist, že ten, který ve vás začal dobré dílo, dovede je až do dne Ježíše Krista“ (Filipským 1:6). Kdo plánuje? Kdo plán provádí? Kdo je hoden tvé důvěry? Ty, Bože! Jeho plán pro Davida zahrnoval léta vyhýbání se Saulovým oštěpům, život po jeskyních v roli uprchlíka a usměrňování šesti set ztracených existencí, na které sedělo slovo „nepoužitelní“. Bůh tě prostřednictvím překážek, se kterými se musíš vyrovnávat, připravuje na to, abys pochopil, jaké má s tebou plány.
3) Bůh určuje načasování. „… vezměte si za vzor ty, kdo pro víru a trpělivost mají podíl na zaslíbení“ (Židům 6:12). Trpělivost znamená obstát i v tlaku. Cena z maratónského závodu patří jen tomu, kdo závod dokončí. David byl pomazán za krále v mladistvém věku, ale na trůn se dostal až po třicítce. Buď tedy trpělivý. Bůh pracuje na prováděcím plánu tvého života, abys byl připraven, až přijde tvůj čas. Ano, čekání může být těžké. Ale pokud vystartuješ před výstřelem, budeš diskvalifikován. Mysli na odměnu a nevzdávej to.