„… vytáhli všichni Pelištejci Davida hledat.“ 2. Samuelova 5:17

Pavel píše: „Bojuj dobrý boj víry…“ (1. Timoteova 6:12). Za některá Boží zaslíbení se musí bojovat. Jebúsejci, kteří drželi Jeruzalém, vzkázali Davidovi: „Sem nevstoupíš…“ (2. Samuelova 5:6). Buď připraven na to, že tvá vize narazí na odpor, zejména pokud zatím není, jak ji ověřit. Aby to nebylo tak jednoduché, Jeruzalém čněl vysoko nad hlavami Davidových vojáků a jediný způsob, jak se tam dostat, byl skrze vodní nádrž, což znamenalo brodit se „bahnem“. „Ale David dobyl skalní pevnost Sijón…“ (2. Samuelova 5:7).
Pochop, že pokud tě Bůh bude muset protáhnout stokou a bahnem, aby tě dostal na trůn, udělá to. Všimni si počátečního slůvka „ale“. Když jsi až po krk v problémech a nepřítel říká, že to nepůjde, postav se na Boží zaslíbení a vyznávej „ale“. Stůj ve víře a přivlastni si, co ti Bůh zaslíbil.
„Avšak lid, ti, kteří se znají ke svému Bohu, zůstanou pevní a budou podle toho jednat“ (Daniel 11:32). Bůh ti může ukázat, jak využít okolností pro tvé dobro a svoji slávu. Nečekej však, že ti všichni půjdou na ruku. „Když Pelištejci uslyšeli, že byl David pomazán za krále nad Izraelem, vytáhli všichni Pelištejci Davida hledat“ (2. Samuelova 5:17). Budeš muset nejen svůj záměr vybojovat, ale také se bít, abys jej udržel. Před každou novou bitvou se budeš muset obracet na Boha pro čerstvé instrukce. „David se doptával Hospodina: ‚Mám proti Pelištejcům vytáhnout? Vydáš mi je do rukou?‘ Hospodin Davidovi odpověděl: ‚Vytáhni. Určitě ti vydám Pelištejce do rukou‘“ (2. Samuelova 5:19). Vykroč tedy do dnešního dne s vědomím, že Bůh je s tebou.