„… vždycky usilujte o dobré mezi sebou a vůči všem.“ 1. Tesalonickým 5:15

Kdosi řekl: „Pokud jediným nástrojem, který máš, je kladivo, pak máš tendenci vidět každý problém jako hřebík.“ Buďme upřímní – kvůli síle své osobnosti mají někteří z nás sklon používat kladivo tam, kde by se lépe hodil jemnější přístup. Pokud je to tvůj problém, zapamatuj si tři pravidla:
1) Hněv. Když jsi rozčílený, je pravděpodobnější, že z maličkosti uděláš velký problém. Pokud jde o tvou reakci a úroveň decibelů, drž se tohoto pravidla – když je reakce silnější než akce, problém se většinou zhorší. Když je ale reakce slabší než akce, problém se většinou zmenší.
2) Časování. Když zraněného člověka nedostaneš dost rychle do nemocnice, může přijít o život. Když se neomluvíš člověku, kterému jsi ublížil, můžeš zničit vztah. Vědět, kdy jednat, a kdy ne, je stejně důležité jako podniknout správné kroky. Dorothy Nevillová řekla: „Skutečné umění konverzace neznamená jen říkat správné věci ve správnou chvíli, ale také neříkat špatné věci ve chvíli, kdy tě to velmi láká.“
3) Celkový obraz. Jeden muž vstoupil do restaurace a zeptal se číšníka: „Máte něco na zastavení škytavky?“ Číšník mu dal facku. „Hej! Co to děláš?“ vykřikl muž. Číšník se usmál: „Už nemáte škytavku, že?“ Muž odpověděl: „Já jsem ji neměl. Chtěl jsem něco, co by pomohlo manželce. Je venku v autě!“ Máš sklony dělat unáhlené závěry? Zpomal; pak budeš snadněji schopen reagovat odpovídajícím způsobem.