„Můj synu, na mé učení nezapomínej, ať tvé srdce příkazy mé dodržuje.“        Přísloví 3:1

Pokud jsi otec, Bůh očekává, že povedeš svou rodinu. To znamená, že:
1) Musíš chtít vést. Bez dobrého vedení je pravděpodobné, že tvé děti budou kráčet vstříc životu plnému potíží. Bývalý americký generální prokurátor William Barr řekl: „Když zmíníme jeden faktor, který je nejtěsněji spojen s kriminalitou, nebude to ani chudoba, ani nezaměstnanost, ani nedostatek vzdělání. Je to nepřítomnost otce v rodině.“
2) Musíš vědět, kam jdeš. Pokud nemáš v životě jasný směr, nemůžeš dobře vést své děti. Bůh očekává, že své děti naučíš dělat moudrá rozhodnutí v tak klíčových životních oblastech, jako je sex, peníze, vztahy, manželství a zaměstnání, které si zvolí. To jsou kritické oblasti. Tvým úkolem je naučit děti pravidla i praxi, ukázat jim, jak důležité jsou tyto otázky, jak úzce se dotýkající života, a pomoci jim v každé z nich dělat rozhodnutí podle Boží vůle.
3) Musíš tu být „pro ně“. Zaměřme se na čtyři slova: směr, dostupnost, kázeň a duchovnost. Nejdůležitější z nich je dostupnost. Proč? Pokud nejsi k dispozici, nemůžeš udávat směr, tvé káznění bude přijímáno s odporem a tvé duchovní vedení bude odmítáno. Příroda netrpí vakuum; jestliže své děti nepovedeš ty, povede je místo tebe někdo jiný. Jestli jim nebudeš k dispozici ty, bude jim k dispozici někdo jiný, kdo se ti možná nebude líbit. Když se to stane, největším problémem nebude to, že nejsi nablízku; největším problémem bude, že už nikomu nescházíš!
Bůh je v Bibli je nazýván „náš Otec“. Proto ho dnes požádej, aby ti pomohl stát se otcem, jakého tvé děti potřebují.