„Avšak moje nohy málem odbočily, moje kroky téměř sešly z cesty…“ Žalm 73:2

Kdyby ses setkal s Asafem, který napsal některé žalmy, pravděpodobně by sis myslel, že neměl žádné problémy. Ale mýlil by ses: „Avšak moje nohy málem odbočily, moje kroky téměř sešly z cesty…“ (Žalm 73:2). Potom na konci žalmu dělá obrat o sto osmdesát stupňů a píše: „Ač mé tělo i mé srdce chřadne, Bůh bude navěky skála mého srdce a můj podíl“ (Žalm 73:26). Navzdory svým problémům se rozhodl promlouvat slova odvahy. Když máš příležitost někoho povzbudit, udělej to. Nikdy nevíš, čím ten člověk prochází, ať už žije na zámku, nebo v chatrči z hlíny.
Je zde důležitý princip, který je třeba mít na paměti – lidé mají sklon stávat se tím, co si o nich myslí nejdůležitější lidé v jejich životě! Proto si ve vztazích s nimi mysli to nejlepší, věř v to nejlepší a vyslovuj to nejlepší. Možná potřebují přestat dělat stále stejné hloupé chyby. Změny se ovšem dějí po centimetrech, ne po kilometrech. I když to vypadá jednoduše, málokdy je to snadné. Jediný způsob, jak můžeme zlomit staré návyky, je vytvořit si nové. A to vyžaduje mnoho času a praxe. Nemůžeš lidem něco říct jednou a očekávat, že to přijmou. Potřebují to slyšet znovu a znovu, než se přizpůsobí. A způsob, jakým to řekneš, může rozhodnout o tom, jestli zamrznou ve strachu nebo se pozvednou nad překážky.
Buď vytrvalý. Nikdy nevzdávej snahu pomoci druhým se zlepšit. Všímej si každého kroku kupředu a oceň ho. Trvalých výsledků lze dosáhnout jedině skrze trpělivost, lásku a povzbuzení.