„… abyste byli dokonalí a úplní a nic vám nescházelo.“ Jakub 1:4, B21

Jakub napsal: „Mějte z toho jen radost, bratři moji, kdykoli upadáte do různých zkoušek. Víte přece, že zkoušení vaší víry přináší vytrvalost. Nechte však vytrvalost dozrát, abyste byli dokonalí a úplní a nic vám nescházelo. Schází-li někomu z vás moudrost, ať žádá Boha, a ten mu ji dá – je přece štědrý ke všem a bez výhrad! Ať ale žádá ve víře a bez pochybností. Kdo pochybuje, podobá se totiž mořské vlně, větrem bičované a hnané sem a tam. Ať nikdo takový nečeká, že od Pána něco dostane – člověk s dvojakou myslí je totiž ve všem nestálý“ (Jakub 1:2–7, B21). Všimni si v tomto textu tří věcí:
1) Zkouškami roste tvá víra. Nikdy nepoznáš, jak pevnou máš kotvu, dokud nezažiješ nápor bouře.
2) Bůh ti dá moudrost, abys ve zkoušce obstál. Neodpoví ti ale rovnou na všechna tvá „proč“. Takže místo, aby ses ho vyptával, raději se modli: „Pane, jak chceš tuto zkoušku využít k mému duchovnímu rozvoji? Jak mám s tebou spolupracovat, abych z toho měl co největší užitek? Jaké změny chceš přinést do mého života?“ Na takové otázky Bůh odpoví.
3) Musíš být ochotný naslouchat, nepochybovat a podřídit se. Je možné prosit Boha o moudrost a potom diskutovat, otálet nebo dělat zmatky při rozhodování, zda ho poslechneš nebo ne. „Ať nikdo takový nečeká, že od Pána něco dostane…“ (Jakub 1:7, B21.). Jestliže ti Bůh dá svou moudrost, tvou první reakcí by mělo být: „Mluv, tvůj služebník slyší“ (1. Samuelova 3:10).