„Každý závodník se podrobuje všestranné kázni. Oni to podstupují pro pomíjitelný věnec…“    1. Korintským 9:25

Když prožíváš duchovní napětí, roste tvá víra v Boha. Když jsi v duševním napětí, je tvé staré myšlení konfrontováno a nahrazováno novým. Když prožíváš napětí ve vztazích, umírá tvé sobectví a roste láska.
Jsi tedy právě teď v nějakém napětí? Bůh dopouští, abychom procházeli náročnými zážitky, které nás připraví pro životní běh, k němuž nás povolal a v němž naše duše často „narazí do zdi“. Žádnou silou ani tlakem nemůžeme problém odstranit; jde tu o podřizování duše kázni! V takových chvílích často nejde o skutečnou zkoušku, je to jen zahřívací kolo, které nás připravuje na budoucí výzvy. Jsou to záchytné body, jejichž cílem je zabránit panice později uprostřed opravdového závodu.
Pamatuj, že Pán nikdy člověku nedovolí, aby běžel pro něho nebo s ním, pokud předtím neprocvičil jeho myšlení, víru a schopnost žít a milovat. Takže pokud čelíš problému, s nímž nedokážeš pohnout, nezapomeň se zhluboka nadechnout a připomenout si, že tě Bůh trénuje. Je to trénování duše, které nám umožňuje zvládnout situace, o nichž si myslíme, že nás zabijí, ale ve skutečnosti nezabijí; přestát chvíle, o nichž si myslíme, že je nezvládneme, ale ve skutečnosti zvládneme. Všichni budeme dříve či později čelit těžkým časům a vztahům, ale to je jen životní trénink. Takže jestli se ti zdá, že už jsi napjatý až k bodu zlomu, nevzdávej to! Připomeň si, o co jde – je to příprava na běh a vítězství v životním závodě, který ti Bůh připravil.