„… posel satanův, který mne sráží…“ 2. Korintským 12:7

Satanův útok tě může přivést blíže k Bohu. To se přesně stalo v Pavlově životě. Zamysli se nad jeho životopisem – osobní audience u vzkříšeného Krista, účast na nebeských vizích, Bohem vyvolený apoštol a autor Bible. Uzdravoval nemocné, cestoval po světě, sepsal některé z nejdůležitějších historických dokumentů. Jen málokdo by se s ním mohl v úspěších měřit. A on to možná věděl.
Bůh však Pavla příliš miloval a měl pro něho plán, než by dovolil, aby ho pýcha zničila. „A abych se nepovyšoval pro výjimečnost zjevení, jichž se mi dostalo, byl mi dán do těla osten, posel satanův, který mne sráží…“ (2. Korintským 12:7). Nevíme, co byl ten osten zač, víme ale, čemu měl sloužit – udržovat Pavla v pokoře. Dozvídáme se také o jeho původu – byl to satanův posel. Mohla to být nějaká bolest, problém nebo osoba, která mu působila bolest. Nevíme. Víme jen, že ten posel byl pod Boží kontrolou. Všimni si, co Pavel říká dále: „Kvůli tomu jsem třikrát volal k Pánu, aby mne toho zbavil, ale on mi řekl: ‚Stačí, když máš mou milost; vždyť v slabosti se projeví má síla.‘ A tak se budu raději chlubit slabostmi, aby na mně spočinula moc Kristova“ (2. Korintským 12:8–9).
Zde je pravda, která dokáže každou zkoušku proměnit v potenciální triumf – satan a jeho síly jsou pouze nástrojem v Božích rukou k tvému posílení.