„… neštěstí, které na něho Hospodin přivedl.“ Jób 42:11, ČSP

Satanův útok může posílit tvou víru. Ďábel se odvážil zpochybnit pevnost Jóbovy víry, proto mu Bůh dal svolení, aby Jóba vyzkoušel. „Hospodin na to satanovi odvětil: ‚Nuže, měj si moc nade vším, co mu patří, pouze na něho ruku nevztahuj‘“ (Jób 1:12).
Všimni si, že Bůh nedal satanovi jenom svolení, ale také nastavil pravidla boje. Jób ve zkoušce obstál a satan si stěžuje, že by byl jistě padl, kdyby byl nucen čelit bolesti. Bůh opět dává svolení a znovu nastavuje pravidla: „Nuže, měj si ho v moci, avšak ušetři jeho život“ (Jób 2:6). Ačkoliv Jób zažil mnoho bolesti a měl mnoho otázek, nakonec jeho víra a zdraví byly větší než kdy dříve. Znovu platí, že nemusíme chápat důvod testu, ale známe jeho zdroj. Přečti si tento verš z poslední kapitoly knihy Jób: „… všichni jeho bratři a všechny jeho sestry … projevovali mu účast a utěšovali jej po všem tom neštěstí, které na něho Hospodin přivedl“ (Jób 42:11, ČSP).
Satan nemá žádnou moc kromě té, kterou mu dá Bůh. I když se zdá, že vítězí, prohraje. Martin Luther udeřil hřebík na hlavičku, když popsal ďábla jako Boží nástroj, motyku, s jejíž pomocí Bůh pečuje o svou zahradu. Motyka nikdy nevykope něco, co chce zahradník zachovat, a nikdy neušetří to, co chce zahradník vyplet. Součástí satanova trestu určitě je i frustrace, kterou cítí, když nechtěně slouží jako nástroj k vytváření zahrady pro Boha. Ať je ti tedy povzbuzením toto poznání – satanův útok posiluje tvou víru, zdokonaluje a pozdvihuje ji na vyšší úroveň.