„Neboť Bůh nám nedal ducha bázlivosti…“ 2. Timoteovi 1:7

Bible říká: „Bez víry však není možné zalíbit se Bohu“ (Židům 11:6). Nezapojuj se do ničeho, co nebude vyžadovat použití tvé víry. Klíčem k životní vitalitě je vždy něco, na co se těšíme, ale zároveň v tom důvěřujeme Bohu. Můžeš buď žít, nebo přežívat. Ježíš záměrně poslal své učedníky do bouře. Proč? Aby upevnil jejich víru a ukázal, že pokud je s nimi na palubě, mohou proplout čímkoliv! Bůh tě bude stále vystavovat nelehkým situacím, protože ví, že je to jediná cesta, jak může tvoje víra růst.
Americký kazatel a bojovník za zrušení otroctví z devatenáctého století Phillips Brooks napsal: „Nemodlete se za lehký život. Modlete se za své posílení. Nemodlete se za úkoly, které odpovídají vašim schopnostem, modlete se za schopnosti, které odpovídají vašim úkolům.“ Nedovolávej se Božích zdrojů, dokud se nepokoušíš o něco, co se zdá lidsky nemožné. Tehdy zjistíš: „Všechno mohu v Kristu, který mě posiluje“ (Filipským 4:13, B21).
Veškerý pokrok v sobě nese také riziko. V baseballu nemůžeš získat druhou metu, dokud stojí tvoje noha stále na té první. Pokrok v sobě nese i překonávání strachu. Jednoho dne, když David pásl své ovce, „přišel lev“ (viz 1. Samuelova 17:34). Ale v Boží síle jej přemohl – pak dokonce medvěda a později obra Goliáše. Ten lev byl jen přestrojenou příležitostí. Kdyby se David zalekl nebo utekl, ztratil by šanci stát se králem Izraele. Takže když do tvého života přichází lev strachu, zkus rozpoznat, co za tím vězí – příležitost od Boha, aby ses pozvedl ve víře a přemohl jej.