„… je-li nějaká ctnost a nějaká chvála – o tom přemýšlejte.“ Filipským 4:8, B21

Abys změnil svůj život, musíš nejprve změnit svoje myšlení. A to není snadné, když máš zajetý určitý životní styl. Pastor a fejetonista Dr. Frank Crane řekl: „Naše myšlenky jsou naši nejlepší přátelé a zároveň nejhorší nepřátelé.“ Král Šalomoun to vyjádřil obdobně: „… jak (člověk) v duchu uvažuje, takový opravdu je“ (Přísloví 23:7, ČSP). Chceš-li změnit své myšlení, musíš to dělat myšlenku po myšlence. Chce to kázeň a odhodlání. Ale stojí to za to. Pokud by ses připravoval na maratón, určitě by ses necpal jen samými sladkostmi, že? Kvalita paliva určuje výkon motoru. Přesto přehlížíme následující jednoduchou moudrost – bez ohledu na to, čím krmíme svůj žaludek, není to nic proti tomu, čím krmíme svoji mysl!
Pravda, která ti může změnit život, zní – zabývej se ušlechtilými myšlenkami! Co necháš opakovaně vstupovat do své mysli, to ji napňuje, formuje, ovládá a nakonec určí, co budeš dělat a kým jsi. Tvoje mysl vstřebává i vydává, čemu byla vystavena. Akce, které jsi absolvoval, vztahy, které jsi tvořil, materiály, které jsi četl nebo nečetl, hudbu, kterou jsi poslouchal, mediální obrazy, na které ses díval, rozhovory, které jsi měl, a myšlenky, které tě bavily, to vše formuje tvoji povahu, charakter i tvůj osud.
Co bys tedy měl dělat? Začni každý den modlitbou: „Pane, prosím, dej, abych se zabýval jen takovými myšlenkami, o kterých mluví tvé slovo. Takovými, které jsou nositeli něčeho vynikajícího, obdivuhodného, čestného a chvályhodného“ (viz Filipským 4:8). Dokážeš si představit, jak by vypadal tvůj život, kdyby ses takto vytrvale modlil a proměňoval podle toho své myšlení?