„A tys sňal vinu mého hříchu.“ Žalm 32:5, ČSP

David řekl: „Vyznám na sebe svá přestoupení Hospodinu. A tys sňal vinu mého hříchu“ (Žalm 32:5, ČSP). Julie Ann Barnhillová dále píše: „Pokud jsi unavená z věčného předstírání, jak vše zvládáš, je čas jednat. Příliš dlouho věřily zejména křesťanské ženy, že jsou to právě ony, kdo zápasí se zahanbujícími pocity, bolestnými vinami a kostlivci ve skříních. Jakmile se otevřeme Bohu, sobě i druhým, zažijeme úžasnou svobodu a pokoj. Jedna žena mi napsala: ‚Byla jsem na potratu, když mi bylo osmnáct. Nikdo to nevěděl. Po léta jsem si zaškrtávala v kalendáři to hrozné datum, truchlila pro dítě, které nikdy nespatřilo světlo světa, a bojovala se svou vinou sama. Už to nechci zažívat! Teď jsem poznala, že nejsem sama, a poprvé v životě opravdu věřím, že Bůh je mocnější než můj tajný hřích – že je ochoten mi odpustit.‘ Tajemství má svoji sílu, jen když zůstává skryté. Jakmile je vystaveno světlu Boží lásky, ztrácí svou moc. Jsou však věci, které je třeba zvážit, když hledáme někoho, komu to můžeme svěřit a vyznat:
1) Pokud si ten někdo nenechává diskrétní informace pro sebe, hádej, o kom se začne příští týden mluvit?
2) Dej si pozor na ty, kdo by chtěli radit, aniž by je o to někdo žádal, a pak jsou naštvaní, že se podle toho lidé neřídí.
3) Drž se také stranou od lidí, kteří se tě pokusí ‚napravit‘ tím, že to máš hodit za hlavu. Místo toho hledej někoho: a) kdo je vnímavý a vycítí, kdy se má raději stáhnout a kdy tě má naopak povzbudit ve tvém boji; b) kdo má již za sebou řadu vítězství ve svých vlastních zápasech; c) kdo je pohotový k naslouchání a pomalý k mluvení; d) kdo opírá svá slova a rady o biblické pravdy.“