„Blaze těm, kdo působí pokoj, neboť oni budou nazváni syny Božími.“  Matouš 5:9

Motivační řečník Zig Ziglar vyprávěl o malém chlapci, který se ocitl tváří v tvář třem velkým násilníkům. Kterýkoliv z nich ho mohl skolit, a bylo vidět, že právě to měli v úmyslu. Ten chlapec byl ale velmi chytrý. Couvl o kousek, nakreslil do hlíny čáru; udělal ještě pár kroků dozadu, podíval se do očí tomu největšímu hromotlukovi a řekl: „No tak! Překroč tuhle čáru!“ Násilník to udělal. Chlapec se zasmál a řekl: „Dobře, teď jsme oba na stejné straně!“
Když se ocitneš uprostřed konfliktu, můžeš se rozhodnout udělat jednu ze dvou věcí – stát se činitelem potíží nebo činitelem pokoje. Můžeš zvýšit stres, nebo se můžeš pokusit přinést řešení. Činitelé pokoje hledají společné východisko a snaží se pro něj všechny získat. Jejich cílem je najít oboustranně výhodné řešení. Barnabáš, jehož jméno znamená „Syn útěchy“, se postavil za nově obráceného Saula z Tarsu. Vedoucí církve se cítili Saulem ohroženi a těžko bys jim to mohl mít za zlé. Barnabáš ale nepřemýšlel o Pavlově násilnické minulosti, on přemýšlel o jeho hodnotě pro Boha. V podstatě si říkal: „Jestli se nám podaří tohohle muže použít a nasměrovat, může pro nás vyhrát závod.“ A ukázalo se, že měl pravdu. Z pronásledovatele Saula se stal apoštol Pavel. Stalo se to ale až poté, co Barnabáš dal všanc svou důvěryhodnost (viz Skutky 9:26-30).
Činění pokoje je výzvou k nesení rizika. Znamená to hodnotit lidi podle jejich nejlepších momentů a kvalit. Činitelé pokoje přemýšlejí v širokých souvislostech; jsou vedeni milostí, ne malichernými názory nebo přechodnými okolnostmi. Takže buď činitelem pokoje.