„Potřebujete však vytrvalost, abyste splnili Boží vůli a dosáhli toho, co bylo zaslíbeno.“    Židům 10:36

Zkus si představit, jaký měl Noe na arše život. Pravděpodobně se moc nevyspal. Nosil krmení, čistil kotce a staral se o tisíce zvířat celé dny a noci. A muselo to pořádně páchnout. Věděl jsi, že afričtí sloni denně vyprodukují kolem čtyřiceti kilogramů trusu? Bylo to zapáchající a špinavé.
Tohle je celkem přesný obraz toho, jak někdy vypadá poslušnost. Je to těžká práce, která se ještě někdy navíc i zkomplikuje. Boží požehnání může tvůj život zkomplikovat. Ale na rozdíl od hříchu přináší takovou radost a naplnění, jaké jsi dříve nepoznal (viz Přísloví 10:22). Bez ohledu na to, jakou vizi ti Bůh dal, bude to trvat déle a bude to těžší, než sis představoval. Noe nabízí malý příklad reality, že? Pokud ti desetiletí připadá jako příliš dlouhá doba pro udržení trpělivého úsilí a Boží vášně, zkus si to po dvanáct desetiletí! Je úžasné, co Bůh dokáže udělat, když prostě budeš „bušit kladivem“ rok za rokem! My máme tendenci přeceňovat, čeho dokážeme dosáhnout za jeden rok, ale podceňujeme to, co Bůh může dokázat za deset let. Klíčem je plánování a úsilí. Plánovači vidí do budoucnosti a představují vize; usilovně pracující lidé dělají krok za krokem, den po dni.
Úspěch nespočívá pouze v tom, že půjdeš tam, kde tě Bůh chce mít. Jde také o to, kým se během tohoto procesu staneš. Znamená to překročit cílovou čáru tak jako Pavel: „Dobrý boj jsem bojoval, běh jsem dokončil, víru zachoval“ (2. Timoteovi 4:7). Proto dělej to, co ti Bůh řekl, abys udělal.