„Milost, milosrdenství a pokoj od Boha Otce našeho a Krista Ježíše, Pána našeho.“        1. Timoteovi 1:2, ČSP

Přiznejme si, že většinou nevíme, jaké problémy lidé řeší nebo čím procházejí. Takže když se rozhodneš za někoho modlit, drž se příkladu Pavla, který žádal Boha, aby dal Timoteovi tyto tři věci:
1) Milost. V Bibli slovo milost znamená dvě věci: a) je to nezasloužená Boží přízeň; b) jsou to veškeré Boží schopnosti, které budeš potřebovat, abys zvládl všechno, čemu budeš čelit. Je zde úžasné biblické zaslíbení, na kterém bys měl stát v těžkých časech: „A Bůh veškeré milosti, který vás povolal ke své věčné slávě v Kristu, po krátkém utrpení vás obnoví, utvrdí, posílí a postaví na pevný základ“ (1. Petrova 5:10).
2) Milosrdenství. Jedno velké vydavatelství mělo zařízení, které automaticky posílalo upomínky čtenářům, když jejich předplatné vypršelo. Jednoho dne došlo k poruše a jeden farmář ve vzdáleném městě v Coloradu dostal devět tisíc sedm set třicet čtyři upomínek. Jel proto spoustu kilometrů na nejbližší poštu, poslal šek a napsal: „Vzdávám se! Pošlete mi ten časopis.“ Stejné je to i s Bohem; nepřestává nám posílat „upomínky“. „Hospodinovo milosrdenství, jež nepomíjí, jeho slitování, jež nekončí. Obnovuje se každého rána, tvá věrnost je neskonalá“ (Pláč 3:22-23).
3) Pokoj. Pokoj, který dává Bůh, nás může posilovat i v těch nejhorších okolnostech. Je to jiný pokoj, než jaký nabízí svět. Svět v nejlepším případě nabízí dočasnou úlevu, zatímco o Božím pokoji je psáno: „… pokoj Boží, převyšující každé pomyšlení, bude střežit vaše srdce i mysl v Kristu Ježíši (Filipským 4:7).
Takže když si nejsi jistý, jak se za někoho modlit, pros Boha, aby mu dal svou milost, milosrdenství a pokoj.