„Za dnů Šamgara…“ Soudů 5:6, B21

Než Šamgar pozvedl svůj bodec, aby skolil šest set Filištínů, stál před rozhodnutím – začít znamená bojovat. A to je klíčem k tvému vysvobození; určitě to nebude vysvobození od Filištínských, ale například od pýchy, od předsudků, pornografie nebo od jiného těžkého životního problému. Musíš začít bojovat. Život přináší chvíle, kdy si řekneš: „Tak a dost!“ Dojde ti, že kdybys takhle dál pokračoval, byl by to konec – konec vztahu nebo fyzických či duchovních sil. Možná by tě to nezabilo, ale pomalu by to dál užíralo tvůj život. Najednou víš, že to, cos dělal vždycky, už dál dělat nemůžeš. Ne, pokud se chceš znovu postavit na nohy, například zbavit se dluhů. Ne, pokud chceš oživit lásku ke svým blízkým nebo něčeho dosáhnout. Ne, pokud zkrátka chceš, aby po tobě zůstalo něco, pro co mělo smysl žít.
Dobrou zprávou je, že jsi jen jediný krok od rozhodnutí úplně změnit svůj život. Musíš pozvednout svůj „bodec“ a jít na to. Zruš třeba kreditní kartu, která tě vede do dluhové pasti; nebo začni dálkově studovat; jdi na misii; sjednej si schůzku s někým, kdo tě povede…
William A. Lawrence napsal: „Na planinách váhání se bělají kosti těch, kdo před prahem vítězství zaváhali, zastavili se a odložili to na potom – a dočkali se – zemřeli!“ Přestaň být tím, kdo donekonečna odkládá problémy. Přestaň být perfekcionistou. Duchovní růst je o cestě, nikoli o dokonalosti. Pokud ti o něco jde, je tvým největším nepřítelem setrvačnost. Člověk má tendenci dělat to, co dělal vždycky, a doufat, že to nějak dopadne. Nedopadne. Takže, buď Šamgarem a podnikni příslušné kroky!