„… přikázání tvé má nekonečný prostor.“ Žalm 119:96

Žalmista napsal: „Vidím, že vše dokonalé má své hranice – ve tvém přikázání je však svoboda bez konce!“ (Žalm 119:96, B21). Co to znamená? Znamená to, že pokaždé, když čteš Písmo, najdeš tam něco nového.
Je to podobné, jako když dopadá světlo na diamant – pokaždé, když jím malinko pootočíš, zahlédneš jinou podobu jeho krásy. Proto se Bible liší od kterékoliv jiné knihy, kterou jsi kdy četl. O Bohu se můžeš hodně dozvědět z osobní zkušenosti, nebo když nasloucháš myšlenkám a zkušenostem druhých. Když však budeš číst Bibli, poznáš ho lépe než při jakémkoliv jiném způsobu. Stejnou část Písma můžeš studovat znovu a znovu, můžeš se do ní pohroužit, na tři nebo čtyři měsíce ji opustit, a když se k ní znovu vrátíš, najdeš tam toho mnohem více. Klíčem pro četbu Bible je zásada „vydrž u ní“. Neexistuje žádný limit pro počet otázek, které můžeš položit, počet postřehů, které můžeš učinit, a počet aplikací do života, které můžeš provést. Takže se nevzdávej!
Nejlepší postoj ke studiu Písma je takový, jaký zaujal Jákob při zápase s Hospodinovým andělem: „Nepustím tě, dokud mi nepožehnáš“ (1. Mojžíšova 32:27). Výsledkem bylo, že mu Bůh dal nové jméno, novou přirozenost, nový způsob chůze a novou budoucnost. Při studiu Bible není možné dělat nějaké zkratky, vyžaduje to úsilí. Ale pokud jsi pilný a trpělivý, sklidíš velkou odměnu. Jakmile zakusíš radost a uspokojení, které vychází ze samostatného nalezení velké duchovní pravdy a její aplikace do vlastního života, už nikdy nebudeš ke studiu Bible přistupovat stejným způsobem.