„… Mojžíš zapsal všechna Hospodinova slova. Za časného jitra postavil pod horou oltář…“     2. Mojžíšova 24:4

Jedním z tajemství Mojžíšova velkého životního úspěchu bylo to, že denně trávil čas s Bohem a zapisoval si, co mu Bůh řekl. A ty bys měl dělat totéž, protože:
1) Psaní ujasňuje tvé myšlenky.
2) Zápisem získáš trvalý záznam, k němuž se můžeš vracet.
3) Zapsané poznámky ti umožňují měřit tvůj pokrok.
Vzpomínat můžeme jenom na to, co si pamatujeme. Jedním z nejznámějších amerických misionářů byl Jim Elliot, který se v roce 1956 stal v Ekvádoru mučedníkem pro Krista. Elliot si vedl duchovní deník, který nabízí zajímavé čtení: „Můj zbožný způsob každodenního čtení byl přerušen. Nikdy jsem ho neobnovil. Modlit se sám bylo těžké. Teď je příliš těžké i vstát ráno z postele. Už jsem v té věci učinil různá rozhodnutí, ale nedodržel jsem je.“
Takové záznamy se stávají zrcadlem, které odráží tvůj skutečný duchovní stav. Na duchovní stav se snadno zapomíná, pokud ti den co den nehledí do tváře. Elliot, stejně jako my všichni, bojoval s duchovní kázní. Na rozdíl od nás si ale své duchovní porážky i svá duchovní vítězství zaznamenával. Takový deník tě nutí přemýšlet o skutečném stavu tvého srdce, připomíná ti tvůj pokrok, pomáhá znovu získat ztracenou energii, odmítnout zlozvyky, posilovat dobré návyky a dosáhnout duchovní cíle. Znáš snad nějaký jiný způsob, který nabízí takové výhody? Ne? Pak si ještě dnes začni psát deník své duchovní cesty.