„Vždyť by mi nestačil čas, kdybych měl vypravovat o … Samsonovi … Samuelovi…“     Židům 11:32

Samson a Samuel jsou zmíněni na stejném místě v Písmu, jsou ale mezi nimi velké rozdíly. Nechápeš, proč by tě to mělo zajímat? Protože jako křesťan máš s nimi mnoho podobného. Oba měli zázračné narození, takže jsou obrazem těch, kteří se znovuzrodili a byli povoláni sloužit Bohu. Pavel napsal: „To, co se jim stalo, je výstražný obraz a bylo to napsáno k napomenutí nám … A proto ten, kdo si myslí, že stojí, ať si dá pozor, aby nepadl“ (1. Korintským 10:11-12).
První rozdíl – peníze. Samson byl chamtivý a manipulativní, kdežto Samuel si počínal bezúhonně. Jednou se Samson vsadil s třiceti pelištejskými knížaty, že neuhodnou jeho hádanku: „Jestli mi ji však nebudete moci rozluštit, dáte vy mně třicet košil a třicatery sváteční šaty“ (Soudců 14:13). Slušný šatník, ne? Samson kladl důraz na „vy mi dáte“. Je příkladem křesťanských podnikatelů, kteří diskreditují Krista neetickým jednáním, a služebníků, kteří překrucují Písmo a uchylují se k citovým manipulacím kvůli finančnímu zisku. Svět nás sleduje! Proto dbejme na napomenutí Písma: „Zařizujte vše tak, aby všichni lidé viděli, že jednáte poctivě“ (Římanům 12:17, přel. z angl.).
Samuel byl úplně jiný. Po čtyřiceti letech jeho příkladného vůdcovství mu lidé vzdali hold: „Nevydíral jsi nás a nekřivdil jsi nám…“ (1. Samuelova 12:4). Pokud tohle o tobě mohou lidé říct, počínal sis správně! Ježíš řekl: „… kde je tvůj poklad, tam bude i tvé srdce“ (Matouš 6:21). Ukazatelem stavu tvého srdce je, jak nakládáš s penězi.