„Vezmi pro mne tuto, protože to je v mých očích ta pravá!“ Soudců 14:3

Druhý rozdíl – vztahy. „… otec s matkou mu bránili: ‚Což není žádná mezi dcerami tvých bratří a všeho mého lidu, že si jdeš pro ženu mezi pelištejské neobřezance?‘ Samson však svému otci odpověděl: ‚Vezmi pro mne tuto, protože to je v mých očích ta pravá!‘“ (Soudců 14:3). Pokud šlo o vztahy, Samson se řídil nejnižšími pudy, místo principy Božího slova. A draze za to zaplatil. V Písmu třikrát čteme: „Samson sestoupil…“ Sestoupil do Timnaty (viz Soudců 14:1) a oženil se s nesprávnou ženou. Sestoupil do Gazy (viz Soudců 16:1, přel. z angl.) a strávil noc s nevěstkou. Sestoupil do údolí Sorék (viz Soudců 16:4, přel. z angl.) a skončil v klíně Delíly – ztratil svou sílu, svobodu, reputaci, pomazání i život.
Naproti tomu Samuel povstal proto, aby očistil bohoslužbu. Velekněz Élí měl dva syny, kteří se jmenovali Chofní a Pinchas. Vysvětil je na kněze, oni však přijímali úplatky za přikrývání hříchu a bezostyšně se stýkali s nevěstkami.
Máme zde poučení pro každé vykoupené Boží dítě: „Nedejte se zapřáhnout do cizího jha spolu s nevěřícími!“ (2. Korintským 6:14). Je Bůh zaujatý nebo nemilující? Ne, on nás chrání! Když se „zapřáhneš do jha“ s někým, kdo nesdílí tvou víru, hodnoty, cíle a priority, skončíš přetahováním, kde každý potáhnete jiným směrem. Když nastanou problémy, a ony určitě nastanou, potřebuješ mít po boku někoho, kdo se pro řešení obrací ke stejnému zdroji jako ty – k Bohu.