„… vaším králem je Hospodin, váš Bůh.“ 1. Samuelova 12:12

Třetí rozdíl – motivy. Samson svými činy a způsobem života opakovaně znevažoval Hospodina, protože na Boží čest nebral ohled. Jakým opakem byl Samuel! Když chtěl Izrael krále, aby byl jako všechny okolní národy, zlomilo mu to srdce. Řekl lidu: „… vaším králem je Hospodin, váš Bůh“ (1. Samuelova 12:12). Jeho nejvyšší prioritou bylo ctít Boha.
A to je poučení zejména pro služebníky. Pokaždé, když někdo vstupuje za kazatelnu, musí zkoumat své srdce a ptát se na své motivy: „Je mým cílem, aby Bůh vypadal dobře, nebo abych vypadal dobře já?“ A odpovědět si na to je někdy těžké. Bible totiž říká: „Vždyť Hospodin je Bůh vševědoucí, neobstojí před ním lidské činy“ (1. Samuelova 2:3). Pravda je taková, že bez vnitřní síly Božího Ducha nikdo z nás nemá to, co tato práce vyžaduje, a na to nesmíme nikdy zapomínat.
Tragédii Samsonova konce popisují tato dvě místa z Písma: „Procitl ze spánku a pomyslil si: ‚Dostanu se z toho jako dosud vždycky a pouta setřesu.‘ Nevěděl, že Hospodin od něho odstoupil“ (Soudců 16:20). „A když byli v nejlepším, řekli: ‚Zavolejte Samsona, ať je zábava!‘ Zavolali tedy Samsona z vězení, aby je bavil“ (Soudců 16:25, B21). Všimni si slova „bavil“. Bez Boží milosti a moci jsme všichni v nejlepším případě jen baviči. Takže zůstaň pokorným a snaž se jen vyvyšovat Hospodina.