„… Duch svatý, kterého pošle Otec ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všecko, co jsem vám řekl.“     Jan 14:26

Ježíš zakončil své kázání na hoře výstižným příběhem, který popisuje rozpor mezi věděním a jednáním: „A tak každý, kdo slyší tato má slova a plní je (jedná podle nich), bude podoben rozvážnému muži, který postavil svůj dům na skále“ (Matouš 7:24). Problém je v tom, že si myslíme, že je snazší být chytrý než dobře jednat. Nepotřebuješ o Bibli vědět více, dokud neuvedeš do praxe to, co už víš.
John Ortberg řekl, že když vyučoval a trénoval tenis, věděl, že nezkušení nováčci ho budou trápit dohadováním, jakou raketu si mají koupit, jestli se syntetickým výpletem nebo s přírodním, zda si napínat struny více či méně. Problémem bylo, že oni se ani neuměli trefit do míčku. Místo diskusí o detailech potřebovali prostě trénovat.
Ovšem pozor – „činitelem slova“ se nestaneš čerpáním z vlastní síly a vůle. Duch svatý, který přebývá ve tvém srdci, je v Písmu označován jako „paraklétos“. To slovo znamená „ten, který jde po boku a pomáhá“. Jestli se rozhodneš dělat to, co je správné, Duch svatý ve tvém nitru tě k tomu zmocní. Když nastane nějaká situace, napoví ti, co dělat. Ježíš zaslíbil: „… Duch svatý, kterého pošle Otec ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všecko, co jsem vám řekl“ (Jan 14:26). Ptáš se, co se stane, když to neuděláš správně? Bude s tebou pracovat a dávat ti příležitosti, dokud to neuděláš správně.