„… než ses narodil, odlišil jsem tě…“ Jeremjáš 1:5, přel. z angl.

Přichází dítě na svět jako hotová osobnost, nebo je jako čistý list, který popíší zkušenosti? Dříve vědci zkoumající chování věřili, že novorozenci po narození nemají žádné povahové nebo emocionální rysy. Věřili, že jejich malé osobnosti se vytvářejí výhradně na základě zkušeností, které přijdou v pozdějších letech. Většina rodičů ale věděla něco jiného. Každá matka dvou nebo více dětí byla přesvědčená, že každý z jejích kojenců měl jinou osobnost a vnímání hned od prvního okamžiku, kdy je poprvé vzala do náruče.
Nyní, po letech výzkumu, mnoho renomovaných odborníků na vývoj dětí přiznává, že tyto matky měly pravdu. Jedna významná studie určila devět charakteristických rysů, které se u kojenců liší – například náladovost, úroveň aktivity a schopnost reagovat. Zjistili také, že rozdíly mezi jednotlivými dětmi mají tendenci přetrvávat do pozdějšího života. Malé děti se skutečně odlišují nekonečně mnoha způsoby, které definují naši lidskou osobnost a naši individualitu. Jestliže má každá padající sněhová vločka svůj vlastní tvar a každé zrnko písku na mořském břehu je jedinečné, je nesmysl předpokládat, že děti jsou výrobky ražené podle jedné šablony na nějaké montážní lince.
Nikdo nezpochybňuje význam prostředí a lidských zkušeností na utváření toho, kdo jsme a co si myslíme. Není však pochyb o tom, že každý člověk na Zemi je od nejranějších okamžiků života jedinečným stvořením. Jak to Bůh řekl Jeremjášovi: „Dříve než jsem tě vytvořil v životě matky, znal jsem tě, nežli ses narodil, odlišil jsem tě…“ (Jeremjáš 1:5, přel. z angl.). Tohle musíš o svých dětech vědět.