„… jsou spolu s vámi dědičkami daru života.“ 1. Petrova 3:7

Dobré manželství stojí na vzájemné oběti. Adam musel něco blízkého a drahého obětovat, aby dostal Evu – bylo to jeho žebro. Tvoje žena pozná, že ji miluješ a že ti skutečně jde o její blaho, až když ukážeš, že jsi ochotný vzdát se pro ni věcí, které jsou pro tebe důležité. Příliš mnoho mužů se ožení, aby dále žili jako svobodní. Nechtějí obětovat svůj čas a věnovat pozornost i energii svým manželkám. Nechtějí partnerku, chtějí služebnou. Chtějí někoho, kdo by se o ně dál staral. Ve skutečnosti to má být právě naopak!
Bible říká, že ty a tvoje žena jste „spoludědicové“. To znamená rovnocenné partnerství, tedy že její názory, myšlenky a touhy jsou pro tebe důležité. Jistě, břemeno konečného rozhodnutí, jako hlavy rodiny, zůstává na tobě, ale když nebereš svou ženu vážně nebo ignoruješ její názor, tvůj posvěcený manželský svazek se může brzy změnit v neposvěcenou manželskou svázanost.
Když se bude tvoje žena cítit bezpečně a vážená, zareaguje na to. Namítneš: „Moje žena je chladná jako led.“ Ale jak k tomu došlo? Led přece vydrží jen v chladném prostředí. Přestaň se litovat a raději zapracuj na změně klimatu. Říká se, že manžel je jako termostat a manželka jako teploměr. Manžel rozhoduje o klimatické pohodě a manželka na to reaguje.
Důvod, proč je tvoje žena „chladná“, tedy známe. Řešením je – zahřej ji a uvidíš, jak roztaje! Když ji začneš milovat, pečovat o ni, opatrovat ji a chránit jako Kristus v lásce jedná s církví, budeš mít před sebou najednou úplně jinou ženu. Zkus to a uvidíš.