„Neboj se náhlého strachu…“ Přísloví 3:25

V Bibli jsou panické ataky označovány jako „náhlý strach“. Ztěžkne ti dech, začnou se ti potit dlaně, cítíš tlak na hrudi a vnímáš celkovou slabost. Pokud jsi někdy takový záchvat paniky zažil, tyto příznaky dobře znáš. Lékaři odhadují, že v našem stresem naplněném světě zažívá asi třetina z nás alespoň jeden panický atak ročně. Pokud je to i tvůj případ, mám pro tebe několik rad, které můžeš použít jako prevenci:
1) Začni zhluboka dýchat. Panika tě přinutí dýchat rychle a mělce, zatímco hluboké dýchání povede ke zklidnění a uvolnění. Když začneš vnímat příchod záchvatu, zastav se a prodýchej zhluboka jméno Ježíš. Zkus to; funguje to!  2) Mluv sám k sobě. Říkej si: „S Boží milostí to zvládnu“ (viz 2. Korintským 12:9). Možná si v tom okamžiku paniku ještě více uvědomíš a tvoje příznaky se prohloubí. Proto zkus na paniku nijak nereagovat. Jakkoliv to zní na první pohled obtížně, pomůže to narušit její cyklus a ovládnout svoje myšlení.  3) Dělej něco uklidňujícího. Může to být třeba poslední věc, kterou jsi rád dělal, jelikož principem záchvatu paniky je, že tě instinktivně vede k negativním myšlenkám, které živí tvůj strach. Chvíli se třeba potichu modli, říkej si verše z Písma, které umíš zpaměti, poslouchej inspirativní hudbu nebo zavolej příteli.
Pokud tvoje záchvaty paniky budou četnější, není žádnou hanbou obrátit se na odborníka. Koneckonců, je to zase jen Bůh, kdo dává lékařům moudrost a schopnost léčit. Následující verš by sis měl zapsat a mít po ruce: „Ulehneš-li, nebudeš se strachovat, ulehneš a příjemný bude tvůj spánek. Neboj se náhlého strachu … Hospodin bude po tvém boku…“ (Přísloví 3:24-26).