„Mohli byste padnout stejně snadno jako kdokoliv jiný.“        1. Korintským 10:12, přel. z angl.

Když psal Pavel o chybách, jichž se v minulosti dopustili někteří jedinci z Božího lidu, napsal: „V našich historických knihách máme všude varovná znamení – NEBEZPEČÍ! Byla tam zapsána proto, abychom neopakovali stejné chyby. Naše postavení v dějinách je podobné jako bylo jejich – u nich to bylo na počátku, u nás na konci – a máme stejnou schopnost to zkazit jako oni. Nebuďte tak naivní a sebejistí. Nejste žádnou výjimkou. Mohli byste padnout stejně snadno jako kdokoliv jiný. Zapomeňte na sebevědomí; to je k ničemu. Rozvíjejte své spoléhání na Boha. Žádná zkouška či pokušení, s nimiž se setkáváte, není horší než ty, jimž museli čelit jiní. Vše, co potřebujete, je pamatovat si, že Bůh vás nikdy nenechá na dně; nikdy na vás nedopustí zkoušku nad vaše síly, vždycky bude přítomen a pomůže vám projít“ (1. Korintským 10:11-13, přel. z angl.). Pavel se zde obrací ke dvěma skupinám lidí, kteří jsou zvlášť ohrozitelní:
1) K těm, kdo si myslí, že oni nemohou padnout. „Nejste žádnou výjimkou. Mohli byste padnout stejně snadno jako kdokoliv jiný. Zapomeňte na sebevědomí; to je k ničemu. Rozvíjejte své spoléhání na Boha“ (1. Korintským 10:12, přel. z angl.).
2) K těm, kdo si myslí, že už nikdy nebudou schopní znovu vstát. „… Bůh vás nikdy nenechá na dně; nikdy na vás nedopustí zkoušku nad vaše síly, vždycky bude přítomen a pomůže vám projít“ (1. Korintským 10:13, přel. z angl.).
Není to úžasná zpráva? Bůh nejenže rozumí tvému zápasu, on ti nabízí i strategii k vítězství – způsob, jak tím projít. Dnešní slovo pro tebe tedy je: Přimkni se k Bohu!