„Osamělým dává Bůh rodinu…“ Žalm 68:7, B21

Nedávno rozvedená žena se přestěhovala do města, kde nikoho neznala. Když se konečně odhodlala navštívit církev, modlila se: „Pane, pomoz mi začlenit se. Obklop mě přáteli.“ Bible říká: „Člověk, který má přátele, musí být sám přítelem“ (Přísloví 18:24, přel. z angl.). Požádala tedy dvě dámy, aby si k nim mohla přisednout, a skončilo to tím, že šly spolu na oběd. Ukázalo se, že všechny ty tři ženy žily samy a cítily se osamělé. Založily tedy biblickou studijní skupinku a nazvaly ji GALS (holky), což jsou v angličtině začáteční písmena slov „Boží úžasná láska podepírá“. Ruth Senterová řekla: „Když jste opravdu spojeni v Duchu, pracujte pro vzájemné dobro.“ Uplynulo několik let, a tato malá „rodina“ sílí, sdílí se s radostmi i žaly, modlí se a její členky se starají jedna o druhou.
Thomas Blackaby poznamenal: „Jednou z dobrých věcí, které Bůh dělá, je, že nám obstarává zbožné přátele. Je to jeden ze způsobů, jimiž nás povzbuzuje, podepírá, poskytuje nám rady a společnost. Pavel by mnoho svých zkoušek a pronásledování bez přátel nemohl fyzicky přežít (viz 2. Korintským 7:6-7). Je smutné, když Boží lidé netráví čas rozvíjením přátelství, a místo toho se pouštějí do služby na vlastní pěst. Není divu, že snadno vyhoří, nebo se vracejí domů rozčarovaní a zahořklí, protože neměli podporu a povzbuzení, které jejich služba vyžadovala. Díky Bohu za ty, kteří byli vyvoleni pro povzbuzování a podporu.
Komu jsi právě teď přítelem? Koho ti Bůh položil na srdce, abys jej posiloval a kráčel mu po boku? Požádej Boha, aby ti pomohl být věrným přítelem, abyste se mohli spolu radovat z toho, co Bůh koná díky vašemu společnému úsilí.“