„Blaze těm, kdo působí pokoj…“ Matouš 5:9

Když máš rád pokoj, většinou to znamená, že hledáš především vlastní zájmy. Pokud však jsi tím, kdo pokoj působí, dostáváš se na úroveň pomoci druhým.
Působit pokoj není snadné. Když se rozhodneš dělat prostředníka, zjistíš, že ten, kdo stojí uprostřed silnice, to většinou „slízne“ z obou stran! Nalejme si čistého vína: Někdy je lehčí žít s obavami a nepřátelstvím než usilovat o smíření, protože pak by musela přijít nějaká změna. „Pokud záleží na vás, mějte se všemi lidmi pokoj“ (Římanům 12:18, B21). To znamená, že se budeš muset naučit mluvit a komunikovat i s lidmi, kteří smýšlejí jinak než ty. Neznamená to, že se musíš vzdát svých názorů nebo postojů, ale někdy to bude znamenat, že budeš muset změnit svůj přístup. Ten, kdo chce působit pokoj, musí být ochotný vstoupit do reálného dialogu dvou lidí, nikoliv jen „naslouchat stížnostem“ každého zvlášť. Riziko odmítnutí není pro nikoho snadné. Proto je při řešení konfliktů rozhodující, aby byl zprostředkovatel pokoje silný. Je bláhové očekávat, že se všechny rozdílnosti promísí a sjednotí v jednom tavicím kotli do jakési jednolité kaše. Reálnějším cílem je spíše salát – směs ingrediencí, z nichž si každá zachová svou jedinečnou chuť i podobu.
Pravé působení pokoje začíná v srdci, nikoliv v hlavě. Bible říká: „Láska nikdy nezanikne“ (1. Korintským 13:8). Když se lidé cítí milovaní a chápaní, padají mezi nimi bariéry a začínají se vzájemně propojovat. Když k tomu dojde, může to nejen vyřešit problém, ale dokonce uzdravit srdce i mysl. Proto Ježíš řekl: „Blaze těm, kdo působí pokoj, neboť oni budou nazváni syny Božími“ (Matouš 5:9).