„Vy jste proti mně zamýšleli zlo, Bůh však zamýšlel dobro…“ 1. Mojžíšova 50:20

Když bylo Josefovi sedmnáct let, bratři ho prodali do otroctví. Ve třiceti ho faraón ustanovil vládcem Egypta. Během těch třinácti let Josef kvůli svým bratrům hodně vytrpěl. Teď držel ve svých rukou jejich život a smrt. Přesto se rozhodl jim nejenom odpustit, ale dokonce je zachránit před hladomorem. Je to jeden z největších příkladů odpuštění v dějinách lidstva. Když před ním bratři stáli a třásli se strachy, Josef řekl: „‚Vy jste proti mně zamýšleli zlo, Bůh však zamýšlel dobro; tím, co se stalo, jak dnes vidíme, zachoval naživu četný lid. Nebojte se už tedy; postarám se o vás i o vaše děti.‘ Tak je těšil a promlouval jim k srdci“ (1. Mojžíšova 50:20-21).
Všimni si čtyř věcí:
1) Jen Bůh vidí do srdcí lidí, proto pouze on má právo je soudit.
2) Až budeš zralejší, uvědomíš si, že určité situace, které jsi prožil, měl Bůh dokonale pod kontrolou; uvidíš v nich spíše to dobré než zlé.
3) Protože jsi duchovně vyrostl, uznáš, že i druzí jsou schopni růst a měnit se.
4) Díky Boží laskavosti a požehnání, které přijímáš, budeš schopen jednat se svým viníkem nejen laskavě, ale dokonce velkoryse.
Ježíš řekl: „Milujte své nepřátele, žehnejte těm, kdo vás proklínají, dobře čiňte těm, kdo vás nenávidí, a modlete se za ty, kteří vás urážejí a pronásledují“ (Matouš 5:44, ČSP). Jsi ochotný to dělat? Jsi ochotný se alespoň modlit: „Pane, učiň mne ochotným!“?