„Ty jsi má skrýše, před úzkostí mě chráníš, vítězným jásotem mě obklopíš!“        Žalm 32:7, B21

Už jsi někdy snil o tom, že bys nejraději utekl od všeho toho stresu světa moderních špičkových technologií? Určitě musí být na světě místo, kde se dá žít pomaleji a snadněji.
Podobný sen v roce 1940 motivoval jednu rodinu, aby se přestěhovala na ostrov Guadalcanal v Korálovém moři. Dva roky na to ale vypukla v Pacifiku válka a manželům zuřila bitva přímo před okny. Zjevně si vybrali špatné místo. Kam tedy můžeš utéct, abys unikl hluku a vřavě městského života? Co takhle malý ostrov Grand Cayman v Karibiku? Turisté o něm říkají, že se nejvíc podobá tomu, co si představujeme pod pojmem „ráj na zemi“. Obyvatelé tam neplatí žádné daně. Moře kolem je klidné a teplé a všude kvetou orchideje. Zní to dobře, ne? Je tu ale háček. Lékařské studie prokázaly, že obyvatelé Grand Caymanu trpí dvěma hlavními neduhy: vysokým tlakem a úzkostnou neurózou. Život na tropické pláži není vždy tím, čím se zdá být.
Je tedy možné, že stresy a tlaky, s nimiž bojujeme, ve skutečnosti vycházejí z našeho nitra? Ano. Budou nás pronásledovat bez ohledu na to, kde žijeme, dokud se nenaučíme vypořádat se s okolnostmi kolem sebe. Tak, jako to udělal žalmista: „Ty jsi má skrýše, před úzkostí mě chráníš, vítězným jásotem mě obklopíš! Teď tě poučím, ukážu ti cestu, po níž jít; radu ti poskytnu, zrak k tobě obrátím…“ (Žalm 32:7-8, B21).