„… své srdce vylévej před tváří Páně! Za život svých dětí…“ Pláč 2:19, B21

Příběh o Jairovi je příběhem rodičovské úzkosti a pomoci všudypřítomného Spasitele. Bible říká: „… své srdce vylévej před tváří Páně! Za život svých dětí…“ (Pláč 2:19, B21). To je přesně to, co můžeš jako rodič dělat. Můžeš být věrným obhájcem a věrným přímluvcem svých dětí. Můžeš před Ježíše přinášet své rodičovské obavy. Ve skutečnosti je to tak, že jestli to neuděláš, může se stát, že své obavy přeneseš na své děti. Strach proměňuje některé rodiče ve vězeňské dozorce, kteří dítě každou minutu sledují a kontrolují, s kým se stýká. Brzdí jeho růst a přenášejí na něj svou nedůvěru. Rodina, která nedovolí dítěti někde svobodně vydechnout, ho dusí.
Strach ale také může stvořit liberální rodiče. Takoví rodiče ze strachu, aby se dítě necítilo příliš spoutané nebo omezené, sníží všechny hranice. Při svém rozmazlování a nízkých nárocích si neuvědomují, že projevem skutečné lásky je přiměřená discplína.
Liberální nebo úzkostliví rodiče – jak se vyhnout těmto extrémům? Modlit se! Ježíš o rodičovství mluvil málo, ale jeho činy jasně mluví o modlitbě. Pokaždé, když se rodič modlí, Kristus reaguje. Velkým poselstvím Jairova příběhu je: Když se tvé dítě ocitne v krizi, obrať se na Ježíše. Nečekej však až na krizi. Žehnej dětem každý den, když je posíláš do školy, přikrývej je modlitbou, když je ukládáš ke spánku. Když si nevědí rady s domácím úkolem, modli se s nimi za to. Především se ale modli, aby tvoje děti našly hluboký smysl života v tomto světě i v tom příštím nebeském.