„… nebude se porovnávat s druhými.“ Galatským 6:4

Nic nezničí klid tvé mysli rychleji než porovnávání. Porovnávání se poukazuje na nedostatek pochopení a způsobuje, že „ztrácíš soudnost“ (viz 2. Korintským 10:12). Kain se porovnával s Ábelem, a skončilo to vraždou. Když si učedníci porovnávali Ježíšova slova, aby zjistili, kdo z nich bude trpět a kdo bude ušetřen, Ježíš řekl: „… není to tvá věc“ (Jan 21:23). Všimni si:
1) Porovnávání může způsobit, že se cítíš nadřazený, což tě vede k pýše. Vzpomínáš si na farizeje, který předvedl skvělou show, když děkoval Bohu za to, že je lepší než všichni ostatní (viz Lukáš 18:11)? Pýcha způsobila satanův pád. Proto satan miluje, když zápasíš ve stejné pasti.
2) Porovnávání může způsobit, že se cítíš méněcenný, což tě vede k nízké sebeúctě a udržuje tě to soustředěného na sebe samého. Přehlédneš pravdu, že Bůh nikomu nestraní (viz Skutky 10:34), a začneš věřit, že ti odepírá věci, které ti právem náleží. Společnost vytváří pocit nároku. Satan ti připomíná každého člověka, který již dosáhl toho, co chceš ty, což tě dále žene k nespokojenosti. Anne Petersonová řekla: „V satanových lžích je zamíchaná trocha pravdy, proto je těžší lež rozeznat. Musíme lži vyvracet tím, že budeme nasáknutí pravdou. Můžeme je rozpoznávat jedině díky studiu Písma.“
3) Snažíš se stáhnout Boha na svou úroveň tím, že porovnáváš to, co dělá teď, s tím, co dělal v minulosti.
Přestaň se pokoušet Boha pochopit a věř mu! „Jako jsou nebesa vyšší než země, tak převyšují cesty mé cesty vaše a úmysly mé úmysly vaše“ (Izajáš 55:9). Namísto porovnávání začni používat a oceňovat to, čím tě Bůh požehnal.