„Je-li možno … žijte se všemi v pokoji.“ Římanům 12:18

Ježíš řekl: „Blaze těm, kdo působí pokoj, neboť oni budou nazváni syny Božími“ (Matouš 5:9). Všimni si, že Bůh zaslíbil požehnání těm, kdo působí pokoj, ne milovníkům pokoje. To je rozdíl. Činitelé pokoje platí cenu; milovníci pokoje si užívají výhod. Někdy musíš lidi konfrontovat předtím, než je budeš moci utěšit. Ježíš vyhodil směnárníky z chrámu, protože používali nepřiměřené směnné kurzy pro ty, kdo nakupovali jehňata a hrdličky jako oběti Bohu. Byli to ve většině případů lidé, kteří si to mohli nejméně dovolit, proto se Ježíš rozhodl, že se do toho vloží.
Jedno z Božích jmen je Jehova-Shalom: „Hospodin je pokoj“ (Soudců 6:24). „Shalom“ neznamená neexistenci problémů, ale Boží pokoj uprostřed nich.
Ježíš řekl, že když máš s někým problém, měl bys udělat určité kroky. Nejdříve jdi a zkus to s ním vyřešit soukromě. Když to nefunguje, vezmi s sebou někoho, kdo ti může pomoci. Jestli i tohle selže, předlož problém církevním vedoucím (viz Matouš 18:15-17). A pokud se ten člověk stále odmítá smířit, pak jej miluj a nech ho v Božích rukou. Možná to není způsob řešení konfliktu, který ti umožní získat přátele a vliv na druhé, ale je to Boží cesta.
Pavel řekl: „Je-li možno … žijte se všemi v pokoji“ (Římanům 12:18). Například Pavel byl ochoten upustit od konzumace jídla, které by uráželo ostatní (viz 1. Korintským 8:13), nebyl ale ochotný tolerovat rebelanty v církvi (viz Římanům 16:17). Takže musíš vědět, kdy vytvářet „vlny“, a kdy vytvářet pokoj.