„Nevyslovujte proto soudy předčasně…“ 1. Korintským 4:5

Předsudek je „soud předem“. Způsobuje, že vnímáš ty, kdo nesouhlasí s tím, čemu věříš, jako nepřátele. Připisuješ chvályhodné vlastnosti okruhu lidí, mezi nimiž se pohybuješ, a záporné těm, kdo jsou mimo něj. To není to, co dělal Ježíš. On se přátelil s hříšníky a s vyvrheli společnosti a zůstával v jejich blízkosti – bez ohledu na to, kdo byli, a aniž by podporoval jejich životní styl. Bible varuje: „Nevyslovujte proto soudy předčasně…“ (1. Korintským 4:5). Dále připomíná: „On vynese na světlo to, co je skryto ve tmě, a zjeví záměry srdcí…“ (1. Korintským 4:5). Ježíš je jediný kvalifikovaný, aby mohl „rozsuzovat touhy i myšlenky srdce“ (viz Židům 4:12). Jestliže máš neovladatelný sklon k vynášení předčasných soudů, je zde něco k zamyšlení:
1) Postav se předsudkům. Napiš si seznam lidí, které nepovažuješ za přátele, lidí, jimž se ve skutečnosti vyhýbáš, abys s nimi nemusel navázat vztah, a začni je milovat. „… nemilujme pouhým slovem, ale opravdovým činem“ (1. Janova 3:18).
2) Nech spadnout masku. Podívej se do nitra svého srdce a zeptej se sám sebe, co to je, co ti na druhém člověku vadí. Neexistují mezi tebou a jím podobnosti? Nevyjadřují něco, co skrýváš?
3) Poznej toho druhého člověka. Pavel řekl: „Snažím se u každého najít něco, co máme oba společného, a zachránit tak alespoň některé“ (1. Korintským 9:22, přel. z angl.). Bez ohledu na to, zda se rozhodneš pokračovat ve vztahu nebo ne, objevíš, jak si tvá mysl dokáže vytvářet překážky a iluze a převracet věci jinak, než jsou ve skutečnosti.