„V každičkém čase miluje přítel, zrodil se bratrem pro doby soužení.“ Přísloví 17:17

Poradci pomáhající lidem během odvykací kúry používají termín „nevyléčitelně jedinečný“, protože závislí lidé si myslí, že jejich problém je jedinečný. „Kdyby druzí znali můj problém, zavrhli by mě. Zápasím s tím tak dlouho, že nevěřím, že nad tím někdy zvítězím.“ Ve výsledku se izolují a žijí v zoufalství a depresi.
Jeden spisovatel napsal: „Tak často míváme sklony skrývat svůj život! Pocit hanby a viny nám brání dát druhým poznat, s čím žijeme. Myslíme si, že kdyby naše rodiny a přátelé věděli o temných touhách našeho srdce a o podivných cestách, jimiž bloudí naše mysl, odehnali by nás a vyloučili ze své společnosti. Opak je ale pravdou. Jestliže se odvážíme nadzvednout svou pokličku a necháme přátele nahlédnout, co máme pod ní, dodá jim to odvahu, aby i oni nadzvedli své ‚pokličky‘ a sdíleli s námi svá úzkostlivě skrývaná tajemství. K největšímu uzdravení často dochází tehdy, když už se necítíme izolováni svou hanbou a pocitem viny, a zjišťujeme, že i druzí často cítí totéž co my, přemýšlejí o tomtéž, o čem přemýšlíme my, a mají stejné obavy, strachy a starosti jako my.“
Nedovol pýše, aby ti bránila řešit tvůj problém. Když dokážeš najít sílu, abys byl upřímný vůči sobě i druhým, nalezneš uzdravení. Přečti si dvě místa z Písma: „V každičkém čase miluje přítel, zrodil se bratrem pro doby soužení“ (Přísloví 17:17). „… Bůh … nás potěšuje v každém soužení, abychom i my mohli těšit ty, kteří jsou v jakékoli tísni, tou útěchou, jaké se nám samým dostává od Boha“ (2. Korintským 1:3-4). Dnešní slovo pro tebe zní: Sáhni si pro pomoc.