„Co to máš v ruce?“ 2. Mojžíšova 4:2

V Bibli se píše: „Mojžíš však znovu namítal: ‚Nikoli, neuvěří mi a neuposlechnou mě, ale řeknou: Hospodin se ti neukázal.‘ Hospodin mu řekl: ‚Co to máš v ruce?‘ Odpověděl: ‚Hůl.‘ Hospodin řekl: ‚Hoď ji na zem.‘ Hodil ji na zem a stal se z ní had. Mojžíš se dal před ním na útěk“ (2. Mojžíšova 4:1-3). Zbavit se hole, neboli věci, o niž se opíráš, je z pohledu těch, kdo mají potřebu mít všechno pod kontrolou, děsivé a kontraproduktivní. Dokud se jí ale nevzdáš a budeš se ji snažit ovládat, Bůh ji nemůže použít. Když chce golfový začátečník odpálit míček co nejdále, sevře hůl ještě pevněji, což ale má zcela opačný účinek. Klíčem k dlouhému odpalu je uvolnění stisku. Hůl pro Mojžíše představovala jeho identitu a jistotou. Pracoval s ní jako pastýř a chránil pomocí ní sebe i své stádo. Když mu Bůh řekl, aby ji odhodil, v podstatě po něm žádal, aby se vzdal toho, kým je a co má.
Polož si otázku: Co nejsi ochotný opustit? Všechno, čeho se držíš, neovládáš ty, ale naopak to ovládá tebe. Pokud se toho nevzdáš, tvoje hůl zůstane navždy pouhou holí. Pokud však máš odvahu předat ji Bohu, může se z ní stát hromosvod jeho zázračné moci.
Co máš dnes v ruce? Můžeš se o to dál opírat a vidět, co s tím můžeš udělat ty, nebo to odevzdat a vidět, co s tím může udělat Bůh. Nech Boha, aby použil to, co máš.