„… spolu s ním nás probudil k životu a spolu posadil na nebeských místech v Kristu Ježíši…“         Efezským 2:6, ČSP

Aby ses stal „probuzeným“ člověkem, musíš udělat tři věci:
1) Rozšiř svou představu o Bohu. Jak? Četbou jeho Slova a tím, že jej budeš lépe poznávat. Buď jako jeden malý chlapec v nedělní škole, kterého se učitel zeptal, co to kreslí. „Boha!“ odvětil chlapec. „Nikdo ale přece neví, jak Bůh vypadá,“ řekl učitel. Chlapec s jistotou odpověděl: „Až to dodělám, tak to vědět budou!“ Jaký je tvůj Bůh? Je to Bůh lásky nebo soudu? Je daleko nebo je dosažitelný? Je omezený nebo mocný? Tvé představy o Bohu určují tvou důvěru k němu, takže věnuj čas tomu, abys ho poznával.
2) Poznej satanovu omezenost. Ďábel je nejstarší smolař světa, bývalý zaměstnanec nebe, který byl vyhozený kvůli aroganci a míří do zkázy. A jediná moc, kterou nad tebou má, je ta, kterou mu poskytneš neznalostí jeho úskočných způsobů (viz 2. Korintským 2:11). Bible říká: „Podřiďte se tedy Bohu. Vzepřete se ďáblu a uteče od vás…“ (Jakub 4:7). Máš nad satanem moc, tak ji používej.
3) Dívej se na sebe tak, jak tě vidí Bůh. On tě nevidí jen takového, jaký jsi teď. Vidí, jaký budeš. Pokud ses doposud viděl pod vlivem minulých zkušeností jako něco bezcenného, můžeš od nynějška své představy o sobě změnit tím, že uvěříš tomu, co o tobě ve svém Slově říká Bůh. Pokud máš jeho posudek, na čem jiném ještě záleží? (viz Jeremjáš 29:11; Izajáš 43:1-3; Efezským 2:6).
Když budeš na těchto třech věcech denně pracovat, staneš se „probuzeným“ člověkem ve světě, který je pod tlakem a sklíčený.