„… se zkouškou … připraví i východisko…“ 1. Korintským 10:13

Satan se pokusil přimět Ježíše, aby podlehl třem různým druhům pokušení, a totéž bude zkoušet s tebou:
1) Uspokojení bez Boha. Satan věděl, že Ježíš měl hlad, a proto mu řekl, aby proměnil kameny v chléb. Ježíš ale řekl „ne“, protože věděl, že Božím plánem bylo nasytit a posílit jej nadpřirozenou cestou. Odmítl se spokojit s něčím menším – a stejně si musíš počínat i ty.
2) Úspěch bez Boha. Poté vzal satan Ježíše na vrcholek chrámu a řekl mu, aby skočil, protože mu prý Bůh pošle na ochranu anděly. Božím plánem pro Ježíše však byl kříž, vzkříšení a zástupy lidí, kteří v něj uvěří. Satan se snažil Ježíše přimět, aby se spokojil s něčím menším, a totéž bude zkoušet s tebou. Nesedni mu na lep!
3) Významnost bez Boha. Satan Ježíšovi nabídl království tohoto světa, pokud se mu pokloní a bude ho uctívat. Taková nabídka! Významnost bez Boha! Ve skutečnosti však království tohoto světa satanovi nepatřila, aby je mohl nabízet! Takže Ježíšovi lhal – a tobě bude lhát také.
Cesta k trvalému uspokojení je cestou kříže a znamená obětovat sám sebe. Ježíš satana pokáral napomenutím z Písma, že jedině Bůh je hoden, aby byl oslavován. Musíš rozumět tomu, že satan se zmocní každého tvého legitimního přání a pokusí se tě přimět, aby sis jej splnil nelegitimním způsobem. Ty ho ale můžeš přemoci. Jak? Tím, že budeš zůstávat blízko Boha a budeš žít z jeho Slova: „Bůh je věrný … se zkouškou …. připraví i východisko….“ (1. Korintským 10:13).