„… tehdy dosáhneš na své cestě úspěchu…“ Jozue 1:8, ČSP

Když se Jozue stal místo Mojžíše vůdcem Izraele, Bůh mu řekl: „Kniha tohoto zákona ať se nevzdálí od tvých úst. Budeš nad ním rozjímat ve dne i v noci, abys zachovával a konal všechno, co je v něm zapsáno, protože tehdy dosáhneš na své cestě úspěchu a tehdy budeš rozumně jednat“ (Jozue 1:8, ČSP).
Existují dva druhy úspěchu. Jeden znamená naplnění Boží vůle pro tvůj život, druhý je dočasný. Ten v tobě možná zanechá pocit prázdnoty a zemře spolu s tebou. Boris Becker, světový šampión v tenise, údajně uvažoval o sebevraždě, protože v životě prožíval naprostou prázdnotu. I když to vypadalo, že je úspěšný, věděl, že jeho život není až takový zázrak, jak se povídá. „Dvakrát jsem vyhrál Wimbledon, jednou jako nejmladší hráč,“ řekl. „Byl jsem bohatý. Po hmotné stránce jsem měl všechno, co jsem potřeboval: peníze, auta, ženy, všechno… Vím, že tohle je klišé, stará písnička filmových a popových hvězd, které páchají sebevraždy. Ti lidé mají všechno, a přece jsou tak nešťastní… Neměl jsem vnitřní pokoj. Byl jsem loutka na provázku.“
Kdosi jednou řekl: „V čemkoliv, co člověk dělá bez Boha, jej nutně čeká buď ubohý pád, nebo ještě ubožejší úspěch.“ Víš, proč je toto tvrzení pravdivé? Protože bez Boha každý úspěch končí selháním (nepřináší uspokojení). Ježíš definoval blázna slovy: „Bláznem je každý člověk, který zbohatne na zemi, ale ne v nebi“ (Lukáš 12:21, přel. z angl.). „Dobrý úspěch“ staví na první místo Boha a dovoluje mu, aby všechno pro tebe připravil on.