„Když předstupujete před Boha, nedělejte z toho divadelní představení.“         Matouš 6:5, přel. z angl.

Ježíš řekl, že farizeové dělají z modlitby „divadelní představení“, ale že to na Boha nedělá žádný dojem. Spisovatel John Ortberg poukázal na pět věcí ohledně jejich modlitby:
1) Jejich modlitby byly spíš povrchním cvičením než hlubokým budováním vztahu.
2) Byly to spíše rituály než upřímné projevy milujícího srdce.
3) Byly rozvláčné a mnohomluvné, aby udělaly dojem na druhé.
4) Byly plné nesmyslných klišé.
5) Vedly je spíše k pýše, než aby se jim staly příležitostí k vyjádření pokorné závislosti na Bohu.“
Dovedeš si představit, že by s tebou tvé dítě mluvilo náboženským slangem? Jak by ses cítil? Ježíš o modlitbě řekl v principu toto: „Najdi si pokojné, odlehlé místo, pak tě to nebude svádět hrát před Bohem divadlo. Tam buď tak prostý a poctivý, jak jen dokážeš. To tě pozvedne od tvého já k Bohu, a začneš vnímat jeho milost. Svět je plný takzvaných modlitebních bojovníků, kteří ve skutečnosti nevědí, co modlitba je. Přicházejí se spoustou plánů, programů a rad a nabízejí ti techniky, jak dosáhnout, aby ti Bůh splnil tvá přání. Nenaleť na ty nesmysly. Ten, s nímž jednáš, je tvůj Otec a ví lépe než ty sám, co potřebuješ. S takovým Bohem, který tě miluje, můžeš v modlitbě mluvit docela prostě“ (viz Matouš 6:6-8).
Modlit se můžeš kdykoliv a kdekoliv: v autě, v koupelně, v posteli, při cvičení nebo při práci. Vše, co Bůh žádá, je, abys byl spontánní, osobní a upřímný. Jinými slovy – modli se od srdce.