„… špatná společnost kazí dobré mravy.“ 1. Korintským 15:33

Nejsou to jen viry vyvolávající nachlazení a chřipku, co je v životě nakažlivé. Týká se to i postojů: „… špatná společnost kazí dobré mravy“ (1. Korintským 15:33). Vědci to nazývají „emoční nákazou“. Ta dokáže ovlivnit každou stránku tvého života stejně, jako jedno shnilé jablko poškodí celý pytel.
Odborník na oblast vztahů říká: „Jeden negativní zaměstnanec dokáže nakazit celý tým a otrávit pracovní prostředí. Jeden negativní vedoucí dokáže otrávit práci celému kolektivu. Pracovník se špatnou náladou může odradit bezpočet zákazníků. Stěžování si může působit jako rakovina a šířit se celou organizací, ničit morálku a výkon týmu s velkým talentem a potenciálem. Ty nejsi pouze výtvorem své kultury. Kulturu kolem sebe denně vytváříš prostřednictvím svých myšlenek, tím, čemu věříš a co děláš. Můžeš být nakažlivý v negativním nebo pozitivním smyslu. Můžeš být bakterií, která napadne imunitní systém vaší organizace, nebo dávkou vitamínu C, která ho posílí. Tvé emoce ovlivňují svět okolo tebe.“
Pavel řekl: „Odložte … staré lidství … obnovte se duchovním smýšlením…“ (Efezským 4:22-23). Jak? Pros Boha, ať tě promění „v jiného člověka“ (viz 1. Samuelova 10:6, B21), a změň svůj postoj tak, abys místo negativní nákazou lidi kolem sebe ovlivňoval pozitivně. Zároveň si ale také vybírej společnost, s níž se stýkáš. Ze zkušenosti znáš lidi, kteří tě strhávají dolů a odčerpávají ti energii. Modli se za ně, ale svůj čas v jejich společnosti omez na minimum.