„Má přítomnost půjde s tebou a dám ti odpočinout.“ 2. Mojžíšova 33:14, B21

Nezvládáš? Nejsi sám. Mojžíš, jeden z největších vůdců v dějinách, se tak stresoval kvůli povinnostem, které musel vykonávat, že chtěl zemřít. Namítneš, že to určitě nebyla Boží vůle pro něho, a máš pravdu. Nestačí ale znát Boží vůli, musíš dělat věci Božím způsobem. Mojžíš pracoval od úsvitu do pozdní noci, šest dnů v týdnu, bez dovolené a volného času. Jedl za pochodu, plánoval schůzky, plnil termíny a mluvil s každým, kdo se s ním chtěl setkat. Mojžíšovi blízcí byli buď příliš zaneprázdnění, nebo příliš zaměstnaní sami sebou na to, aby si všimli, že trpí vyhořením. Zaznamenal to až jeho tchán Jitro a poradil mu: „Není to dobrý způsob, jak to děláš. Úplně se vyčerpáš … Je to pro tebe příliš obtížné. Sám to nezvládneš“ (2. Mojžíšova 18:17-18). Naštěstí Mojžíš řešení našel. Spočívalo ve dvou věcech:
1) Delegovat práci na kvalifikované lidi a důvěřovat jim, že to zvládnou. Podstatou postoje dobrého vůdce není dělat všechno sám, ale realizovat dílo prostřednictvím druhých. Nebo jak řekl evangelista devatenáctého století D. L. Moody: „Namísto toho, aby ses snažil dělat práci za deset lidí, pověř deset lidí, aby ji udělali.“
2) Čerpat raději z Boží síly než ze své vlastní. Bůh řekl Mojžíšovi: „Má přítomnost půjde s tebou a dám ti odpočinout“ (2. Mojžíšova 33:14, B21). Slovo „odpočinout“ znamená „mít vnitřní pokoj, zdar, bezpečí a důvěru“.
A to je Boží cesta pro tebe, jak naplnit Boží vůli.