„… dosyta dal najíst lačným, hladovým dal plno dobrých věcí.“ Žalm 107:9

Úspěšní lidé jsou často jen lidé, kteří měli o trochu větší hlad a žízeň po úspěchu než my ostatní. Po čem jsme my toužili, o to oni usilovali. Napoleon se narodil v chudobě. Spolužáci ve škole se mu posmívali. On se však věnoval svým knihám, vynikal ve studiu a stal se nejbystřejším žákem ve třídě. A v průběhu svého života si podmanil většinu světa!
Pokud se semenáček stromu musí prodrat skrze skálu, aby se dostal ke slunci a vzduchu, a pak musí čelit bouřkám a mrazu, aby přežil, můžeš si být jistý jednou věcí – jeho kořenový systém bude mocný a jeho dřevo odolné. Sama příroda nás učí, že je nemožné uspět, aniž bys prošel nepřízní osudu. Pokud jsi úspěšný a nesetkal ses s potížemi, můžeš si být jistý, že je místo tebe zažil někdo jiný. A pokud procházíš těžkostmi a úspěch nikde, je velká pravděpodobnost, že někdo jiný uspěl díky ceně, kterou jsi zaplatil právě ty. Ať tak či tak, úspěch bez potíží neexistuje.
Kritické situace otestují tvůj charakter na to, co ti bere odvahu nebo tě nutí skončit. G. Campbell Morgan vyprávěl o muži, jemuž za velkého požáru v Chicagu roku 1871 do základů vyhořel jeho obchod. Následujícího rána přišel do práce, přinesl stůl a postavil ho doprostřed spáleniště. Na stůl postavil ceduli: „Ztratil jsem všechno kromě manželky, dětí a naděje. Zítra ráno otevřeno jako obvykle.“ Šalomoun řekl: „Hleď – kdo je mistrem svého díla, v královských službách octne se…“ (Přísloví 22:29, B21). Říkáš, že chceš být úspěšný? Otázkou je, jak moc jsi „hladový“?