„… vím, odkud jsem přišel a kam jdu.“ Jan 8:14

Musíš vědět, čeho chceš dosáhnout. Ježíš řekl: „… vím, odkud jsem přišel a kam jdu“ (Jan 8:14). Můžeš to říct také? Pokud si nebudeš plánovat život a stanovovat si priority, budou tě druzí nutit dělat to, co si oni myslí, že je důležité. Každý den žiješ buď podle svých priorit, nebo podle nátlaku. Není jiná možnost. Buď se sám rozhodneš, co je ve tvém životě důležité, nebo necháš druhé, aby to rozhodli místo tebe.
Je jednoduché fungovat pod tyranií naléhavých záležitostí, dospět k závěru dne a říkat si: „Dosáhl jsem vůbec něčeho? Spotřeboval jsem hodně energie a dělal spoustu věcí, ale udělal jsem něco důležitého?“ Zaměstnanost neznamená nutně výkonnost. Můžeš se točit v kruhu, ale přitom neudělat nic hodnotného. Když budeš připravený, budeš více v pohodě. Jinak řečeno, příprava předchází tlaku, zatímco odkládání tlak vyvolává. Dobrá organizace a dobrá příprava zmírňují stres, protože víš, kdo jsi, komu se snažíš zavděčit a čeho chceš dosáhnout. Jasně pojmenované cíle usnadňují život.
Věnuj tedy každé ráno několik minut rozhovoru s Bohem v modlitbě. Potom se podívej do diáře a rozhodni se: „Opravdu chci takhle strávit den svého života? Jsem ochoten vyměnit příštích cenných dvacet čtyři hodin za tyto aktivity?“ Správná odpově? na?tyto dv? ot?zky ti pom??eď na tyto dvě otázky ti pomůže stanovit priority a zmenší tvůj stres.