„… v pokoře pokládejte jeden druhého za přednějšího než sebe…“ Filipským 2:3

Jestli jsi sebestředný, přečti si pár veršů z Písma, které ti pomohou být stále ve střehu a na kolenou! „… v ničem se nedejte ovládat ctižádostí ani ješitností, nýbrž v pokoře pokládejte jeden druhého za přednějšího než sebe; každý ať má na mysli to, co slouží druhým, ne jen jemu. Nechť je mezi vámi takové smýšlení jako v Kristu Ježíši…“ (Filipským 2:3-5). Takhle s lidmi jednal Ježíš, a ty jsi povolán jednat stejně. Je to snadné nebo pohodlné? Ne, je to v rozporu se vším, co se týká našeho sobeckého charakteru. To, že jsi včera byl laskavý, neznamená, že dnes budeš s lidmi jednat stejně. Laskavost je jako oděv; musíš ji každé ráno obléct a celý den v ní chodit.
Ptáš se, jak je možné takhle žít? Tak, že budeš denně čerpat Boží milost a rozhodneš se klást druhé lidi na první místo. Že budeš hledat způsoby, jak je podpírat a povzbuzovat. Každý, s kým se setkáš, s ně??m bojuje, a?ty m??e? b?tčím bojuje, a ty můžeš být jediným člověkem, který překříží cestu těch lidí a bude jim schopen říct slovo povzbuzení (viz Přísloví 16:24). Nezklamej je!
Pokora je postoj, který předem určuje: „Mám zájem o lidi kolem sebe. Nemusím být vždycky první. Pro změnu pomohu vyhrát někomu jinému.“ Pokora se modlí: „Pane, nauč mne omezit mou soutěživou povahu a přetvořit tu energii v lásku a povzbuzování druhých. Ukaž mi, jak jsi to dělal ty, a pomoz mi jednat stejně.“