„Nato jsme se modlili … a postavili … stráž…“ Nehemjáš 4:3, ČSP

Boží svrchovanost nepopírá naši odpovědnost. Naopak, posiluje ji. Když důvěřujeme Bohu, přemýšlíme jasněji a reagujeme rozhodněji. Podobně jako Nehemjáš, který řekl: „Nato jsme se modlili ke svému Bohu a postavili jsme proti nim ve dne i v noci stráž na obranu před nimi“ (Nehemjáš 4:3, ČSP).
Všimni si slov „modlili jsme se a postavili stráž“. Nehemjáš udělal dvě věci: důvěřoval Bohu, že mu dopřeje zdar, a dělal to, co mu Bůh řekl, že má dělat. Modlitba žádá Boha, aby udělal to, co nemůžeš udělat ty. Pavel napsal: „… v modlitbách neustávejte“ (1. Tesalonickým 5:17). Proč? Protože Bůh přichází na pozvání. Dokud nehledáš jeho vedení, jsi vydán na milost a nemilost vlastním myšlenkám i myšlenkám všech ostatních. Když nevíš, co nevíš, jsi na nebezpečném místě. Proč se spokojovat s lidskými vědomostmi, když můžeš mít Boží vhled?
Bůh říká: „Volej ke mně a odpovím ti. Chci ti oznámit veliké a nedostupné věci, které neznáš“ (Jeremjáš 33:3). A když ti Bůh odhalí svou vůli, neváhej a nediskutuj. Udělej to! Než ti Bůh dá další soubor pokynů, chce vědět, že jsi jej poslechl v těch předešlých. Proč? Protože ti nemůže požehnat, jestli jsi ho předtím neposlechl. Takže se zastav a udělej inventuru. Pokud jsi udělal něco špatně, čiň pokání, oprav svůj kurs a co nejrychleji se vrať na správnou cestu. „Přikázal jsem jim jedině toto: ‚Poslouchejte mě a budu vám Bohem a vy budete mým lidem, choďte po všech cestách, jak jsem vám přikázal, a povede se vám dobře‘“ (Jeremjáš 7:23).