„Zapiš vidění, zřetelně ho napiš…“ Abakuk 2:2, ČSP

Zaznamenej si své cíle. Proroku Abakukovi Bůh řekl: „Zapiš vidění, zřetelně ho napiš … aby to čtenář mohl přeběhnout zrakem. Vždyť vidění je svědkem pro určený čas … Ačkoliv otálí, vyčkávej na něj, neboť se jistě naplní a neopozdí se“ (Abakuk 2:2-3, ČSP). Všimni si slov „neopozdí se“. Ta nepatří k těm, která máme příliš rádi. Vizi ti Bůh může dát během chvíle, její naplnění však obvykle tak rychlé nebude. Budeš čelit zklamání, odrazování i prodlevám. Naplnění tvé vize tě vždycky bude stát víc, než sis myslel, a bude to trvat déle, než jsi předpokládal. Snadno se tak může stát, že okolnosti a emoce vizi „zamlží“. Proto je tak důležité, abys ji měl zapsanou a měl ji stále před očima!
Proč řekl Bůh Abrahamovi, že jeho dětí bude tolik jako hvězd na nebi? Protože hvězdy jsou něco, na co se můžeš fyzicky dívat a počítat to. „Není-li žádného vidění, lid pustne (hyne a chřadne)…“ (Přísloví 29:18). Slovo „pustnout“ navozuje představu něčeho, co se pomalu rozkládá. A právě to se stane, jestli svou Bohem danou vizi nebudeš mít stále před očima.
Pokud sníš o tom, že zhubneš, pověs si na ledničku nějaký inspirativní obrázek. Jestli sníš o tom, že jednou budeš mít vlastní dům, dej si jeho obrázek na nástěnku. A pokud je tvým cílem přispět určitou částkou na Boží dílo, vypiš poukázku na tento obnos a dej ji na místo, kde ji budeš mít každý den na očích. Díky jednoznačně písemně formulovanému cíli budeš vždy vědět, kam jsi ve splnění své vize pokročil, a budeš si připomínat, k čemu tě Bůh povolal.