„… jsou zde pro mne otevřeny dveře k velké a účinné službě. I protivníků je však mnoho.“    1. Korintským 16:9, ČSP

Nic se nestane opravdu velkým, dokud to nepřekoná něco, co vypadá nepřekonatelně. Pavel napsal: „Až do letnic zůstanu v Efesu, neboť jsou zde pro mne otevřeny dveře k velké a účinné službě. I protivníků je však mnoho“ (1. Korintským 16:8-9, ČSP). Velké dveře příležitostí s sebou vždy nesou velké výzvy. Každá výzva vyžaduje větší víru a houževnatost. Přemýšlej o tom: Kdyby bylo snadné dosáhnout výjimečného úspěchu, dosáhl by ho každý. A kdyby jej dosáhl každý, nebyl by už výjimečný.
Jak se z housenky stane motýl? Tím, že projde kuklou. Kukla je přitom v tomto procesu natolik důležitá, že si ji housenka ve skutečnosti sama vytváří. Nebylo by jednodušší zůstat v teple a pohodlí kukly? Toho dne, kdy se motýl snaží dostat ven, si možná něco takového myslí. Ale kdesi v hloubi duše ví, jakou cenu má svoboda. Schopnost létat a objevovat vyžaduje zápas, rozvoj a průlom. Jiná cesta neexistuje! Proč Ježíš poslal své učedníky do bouře, která ohrožovala jejich životy? Aby je naučil, že mu mají důvěřovat ve všech životních situacích. Měl je již brzy opustit, proto využíval každou zkušenost, aby je připravil na budoucnost.
S čím tedy právě teď bojuješ? Místo aby sis stěžoval a žádal Boha, aby tě toho zbavil, nauč se v problémech vidět to, čím jsou – přípravu. Měj na paměti, že úroveň tvé přípravy naznačuje úroveň požehnání, které tě čeká na druhé straně. Jestliže ti tedy Bůh otvírá dveře příležitostí, buď připraven na výzvy, protože jedno bez druhého mít nemůžeš.